2021
2021

Иван Бърнев


Иван Бърнев е роден на 15.07.1973 г. в град Добрич, но израства във Варна, където учи в руското училище “Ал. С. Пушкин” и МГ “Д-р П. Берон”. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ през 1996 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Влиза в екипа на Младе
 
жкия театър, където дебютира с ролята на Пинокио в представление, поставено от Андрей Аврамов. Участва в тел
евизионното предаване „Хъшове“ в периода 1998 – 2000 г. Следват роли в театъра, по-важни от които са „Вечеря за тъпаци“, за която печели награда „Аскеер“ за изгряваща звезда през 2002 г., и „Полет над кукувиче гнездо“ на Александър Морфов, за която печели и „Аскеер“, и „Икар“ през 2011 г. за ролята на ранимия Били Бибит в драматизацията на „Полет над кукувиче гнездо“ на Кен Киси, на Народен театър „Иван Вазов“.
Бърнев има заслуги в българското кино, с роли в съвременни филми като „Стъпки в пясъка“, „Зад кадър“ и „Лейди Зи“. През 2006 г. е номиниран за най-добра главна роля на филмовия фестивал „Берлинале“ за ролята му на младия Ян Дите във филма на Иржи Менцел – „Obsluhoval jsem anglického krále“ („Обслужвах английския крал“).
В киното последните важни за него роли са във филмите ”Посоки”, “В кръг” и “Бащата” – носител на голямата награда „Кристален глобус“ за 2019 в Карлови Вари. В „Бащата“  си партнира с Иван Савов – двамата си поделят наградата за мъжка роля на фестивала „Златна роза“ 2019. През 2020 г. Иван Бърнев я печели отново с филма “Житие” на режисьора Г.Стоянов.
 

Погледни още...