2021
2021

За Нас

„Варна Лит” е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене, който се проведе за пръв път във Варна през 2017 г. Литературата “влезе” в класните стаи на над 70 училища, извънкласни школи и университети не просто като още един задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добрите автори на съвременна детска и юношеска литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели.
Учениците се срещнаха с любимите си автори и се забавляваха, преодолявайки бариери и предразсъдъци. „Варна Лит“ припомни на подрастващите, че четенето е нещо хубаво и интересно — извън списъците със задължителна литература, извън рамкиращото „трябва” — то може да бъде както полезно, така и забавно.“Варна Лит” създаде условия за разговор между поколения, насърчи разкриване и развитие на творческия потенциал у децата чрез срещи, работилници и артистични изяви. Днес фестивалът е доказано очаквано и любимо събитие на хора от всички възрасти и особено на подрастващите.
Темата на „Варна Лит 2021” е „Герои сега”. Тя насочва вниманието на учениците и участниците към настоящето и неговите герои, кои са те през техните очи в днешните специфични обстоятелства и защо е важно винаги да се посочва и поощрява положителния пример.
Дати на провеждане: 01.06.2021 – 05.06.2021 г.
Програмата на „Варна Лит 2021“ обхваща дневни и вечерни събития, на които ще бъде акцентирано върху юбилея „Варна – 100 години курортен град“. Предвидени са по традиция: творчески ателиета, извънкласни срещи, ученически литературен конкурс, формиран около темата на фестивала, срещи за деца и възрастни в дискусионен формат с известни творци, писателски, театрални и кино работилници. Учениците са предизвикани в нов литературен конкурс на тема „Герои сега“, в който да разкажат чрез стих, есе или текст на песен за хора от настоящето, които ги вдъхновяват. Сдружение „МЛФ Варна Лит” организира фестивала с подкрепата на Общински Фонд „Култура” на Община Варна, частни дарения и неправителствени организации, бизнес и др. Негови учредители са: Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Свилен Спасов, Даниела Цочева и Искра Урумова.