2021
2021

Евгения Василева и Боян Стоянов, ръководители на ДТА „Питър Пан“: „Варна Лит“ се превърна в сцена за нашата първа премиера

Международен литературен фестивал „Варна Лит“ се превърна в  сцена за нашата първа премиера!

Децата в школата ни бяха едва 7-годишни и решението да направим театрална постановка с тях беше изключително дръзко, още повече, избирайки  произведението „Снежната кралица“ на Х. Кр. Андерсен. Труден текст за толкова малки деца, но пък желанието ни да представим заложбите им беше голямо. Затова вложихме всичките усилия за овладяване на текст, за ефектни костюми, въздействаща мултимедия и успехът не закъсня.
За наш огромен късмет бяхме поканени да открием първото издание на престижния литературен фестивал „Варна Лит“ с гост Явор Гърдев. А присъствието на основателя – Захари Карабашлиев, дори беше вплетено в драматургията на спектакъла. Децата играха с жар и завладяваща искреност! А аплодисментите дълго не стихваха след края на представлението. Сълзи от радост и гордост се виждаха в очите на благодарните родители, а и в нашите.
Мислехме, че това е върхът на нашите възможности, но се оказа, че това е само началото към още по-високи върхове. Актьорското превъплъщение на Здравко Кънчев (в ролята на Кай) спечели сърцето на театралния режисьор Явор Гърдев и дни по-късно той получи покана за участие в постановката „Драконът“ на Варненския драматичен театър. Това беше повод за гордост не само за родителите на талантливото момче, а и за всички нас.
„Варна Лит“ не просто ни даде шанс да  представим нашите деца по най-добрия начин, но и ни надъха да не спираме да мечтаем и да сътворяваме спектакли, извън границите на възможностите и въображението, защото „всичко е възможно, на невъзможното просто му е нужно малко повече време!“

 
 
 

Погледни още...