2021
2021

Георги Господинов


Георги Господинов е роден през 1968-а година, в Ямбол. Твърди, че човек помни ясно годината, в която е роден. Книгите му са публикувани на повече от 25 езика. Влиза в литературата през 90-те със стихосбирките си „Лапидариум“ и „Черешата на един народ“. Дебютният му роман „Естествен роман“ излиза на 23 езика, а френският Нувел Обсерватьор го нарича „малък изискан шедьовър“.
Романът „Физика на тъгата” печели български и световни награди, сред които Наградата за роман на годината, Европейската награда “Ангелус” и др. Получава отзиви в Ню Йоркър, Ди Велт, Либерасион… Автор е на четири сборника с разкази, сред тях „И всичко стана луна“. Кратката анимация „Сляпата Вайша“ по едноименния разказ (реж. Тео Ушев) е номинирана за „Оскар“.
Писал е в различни жанрове. Заедно с Никола Тороманов правят един от първите български графични романи „Вечната муха“. Автор е на пиесите „D.J.“ и „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“. С дъщеря си Рая издават детската книга „Сватби на животни и неща
В ранната пролет на 2020 г. по време на локдауна излиза третият му роман – „Времеубежище“. Преди дни Георги Господинов получи наградата за принос към европейската литература, връчвана в Узедом, Германия.
Чуждата критика сравнява писането му с това на Маркес, Борхес, Орхан Памук, Милан Кундера. Книгите му се преподават в университетите на Аржентина, САЩ, Европа и Великобритания.
 
 
     
 

Погледни още...