2021
2021

Четвъртият ден на „Варна Лит“ 2021 – феерия от живи рисунки, разказ за незабравими актьори и неповторимо шоу на брега

На финала на най-цветния, шумен и пъстър фестивал „Варна Лит“ блестящият Свилен Димитров създаде феерия от живи рисунки. Десетки деца се присъединиха към творческата работилница „Как оживяват рисунките“, за да вдъхнат живот на смелите си фантазии.

Фуриите от МАРГАРИТКА пък създадоха неповторимо шоу. На помощ на любимите Маргаритка, Бухалче, Мими и Биби се появи и техният нов приятел, маймунката Мънки! С любими детски песни посрещнахме лятото в клуб „Ментол“.

В края на вечерта журналистът, писателят и публицист Георги Тошев представи новите три книги от личния му проект „Жива памет“, посветени на три от най-ярките звезди на българския театър и кино – Цветана Манева, Георги Парцалев и Татяна Лолова.
„Разказвам за приятели, които се опитвам да съживя. Да си спомняме е важно, защото паметта ни прави живи“, каза журналистът в началото на срещата си с публиката на Варна Лит. Разказа за трудното и дълго пътуване в света на Цветана Манева, продължила близо 7 години, за неоценимата подкрепа на драматурга Яна Борисова, дала идеята разказът да потегли от неизпратените писма на актрисата.

За последната автобиографична книга за Татяна Лолова – „Дневници и делници, едновременно и дневник, и албум, посветен на публиката, със стотици снимки и илюстрации, някои от които се публикуват за първи път. Журналистът сподели, че е написана като терапия и жест към актрисата в един от най-трудните мигове от живота ѝ – загубата на любимия мъж. Това е книга лексикон, която съхранява личните записки на Татяна с нейната обич и възторг от хора, които на които се е възхищавала.
В книгите си Георги Тошев пише за хора с история. Точно такава открива и в живота на артиста Георги Парцалев. При създаването на биографичната книга „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“, заради липсата на документален архив, Тошев се запознава с досието на артиста от архивите на ДС и прочетеното направо го стъписва. „Този деликатен и щедър човек е бил предаван от свои колеги и приятели, а това прави неговата история една от най-тъжните книги, които съм писал“, каза авторът. Книгата илюстрира и тъмната страна на социализма, когато доносници са решавали съдбите на талантливи български творци.
Георги Тошев е благодарен на съдбата, че му е дала шанс да познае отблизо по един или друг начин света на своите герои и да има привилегията да бъде допуснат толкова близо до тях.

Погледни още...