2021
2021

Първият ден на „Варна Лит” 2021 – пристан за думи, светове и герои

С разговор за силата на езика в света на всеки един от нас и връчване на почетната награда „Позиция“ старираха празничните фестивални дни.
Дъждът и вятърът не попречиха на старта на четвъртото издание на международния литературен фестивал „Варна Лит“.
Макар и със сменена локация – зала „Пленарна“ в Община Варна – откриването на уникалната по рода си платформа стартира точно в 18:00 ч.
Един от най-обичаните български писатели и директор на фестивала Захари Карабашлиев даде начало на вечерта, споделяйки своята мечта за морската столица. За него В-А-Р-Н-А е Възможност за Атрактивно Развитие на Науката и Артистичността. И това личи по позицията на всеки един неин жител. Като тази на писателя и лекар по професия Людмил Станев, който получи почетната награда „Позиция“.
Малко след това на сцената се качиха уважаваният журналист Георги Тошев и три от най-знаковите женски гласове в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова – Моасе.
В рамките на панела „Език/Свят/Език“ те обсъдиха ролята на езика и думите в собствения си свят.
Здравка Евтимова призна, че за нея „българският език е полет и пропаст, защото е труден и сложен, но пък носи мощна енергия.“
„Това е език, който може да ни направи по-високи от интригата, в която светът ни потапя. Език, който може да ни направи по-щедри от щедростта. Език, който трябва да пазим, за да ни има.“
Виктория Бешлийска, която спечели сърцата на публиката със своя дебютен роман „Глина“, сподели, че за нея „глината е второто начало на света след словото, връзката между материята и сетивата; крачка към езика.“
„Езикът е най-лесният начин да се свържеш със своите хора, с родното място, с онази дълбока родова връзка. Това не е крачка назад – напротив, връщайки се назад към корените, всъщност е крачката напред и нагоре.“, допълни тя.
А журналистът и писател Мария Касимова – Моасе изтъкна, че „езикът е и процесът на разказване – там, където се раждат историите, които събуждат чувства, карат те да мечтаеш, да бъдеш себе си.“
Георги Тошев зададе и въпроса дали и трите писателки са се страхували да останат неразбрани.
Здравка Евтимова смята, че „Непознаването на някого е шанс да откриеш нещо съвсем ново или някого. Изгубването е другото лице на пътя. Изгубването е повод да разберем, че сме слаби, но това може да бъде нашият шанс да станем по-високи. Да направим своите открития, да подтиснем егото си.“
Виктория допълни, че за нея „писането е като плуване в река, там нямаш друг избор, просто сам се справяш“, а Мария Кимова сподели, че е много важно човек да се научи да чува, а не да пита това, което си е намислил.
„Един от най-важните уроци, които общуването ми донесе, беше, че не бива да преминавам най-дълбоките вътрешни граници, които човек има.“
Опашката за автографа от развълнувани читатели, които искат да поговорят с трите авторки, продължи да се извива дълго след събитието.
„Варна Лит“ 2021 продължава и на на 2 юни, а програмата за следващите няколко дни включва разговор между Захари Карабашлиев и Георги Господинов с модератор Георги Милков, връчване на наградите от литературния конкурс на „Варна Лит“ – „Герои сега“, дискусия между детските автори Вера Асенова, Нуша Роянова и Катя Антонова, творчески работилници, събитие с фуриите от „Маргаритка“, представяне с акустичен концерт на книгата на Стефан Вълдобрев и кино на открито.
Поради влошените метеорологични условия външните събития на 2-ри и 3-ти юни ще се проведат в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.
Пълната програма на фестивала може да откриете на www.varnalit.com.

„Варна Лит” 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд „Култура” на Община Варна.

Погледни още...