2021
2021

По-малко от седмица до „Варна Лит” 2021

Фестивалът ще бъде част от празненствата „Варна – 100 години културен град”.


Международният литературен фестивал „Варна Лит” се включва в празненствата по повод стогодишнината от официалното обявяване на Варна за морски курорт.
Специална част от програмата на платформата, която обединява изтъкнати български и чужди писатели, актьори, художници, илюстратори, журналисти и общественици, тази година ще бъде разходка с беседа за туристическите, природните и исторически забележителности на града, както и на намиращия се край Варна Аладжа Манастир.
Тази инициатива е в духа на традицията на феста да превърне в посланници на Варна и гостуващите автори .
Фестивалът ще бъде открит на 1 юни с връчване на награда „Позиция” на писателя по сърце и лекар по призвание Людмил Станев, а след това три от най-талантливите женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе ще се опитат да поберат световете на книгите си в дискусията „Език/Свят/Език”. Водещ на събитието ще бъде изтъкнатият журналист Георги Тошев.
На 2 юни  Захари Карабашлиев и Георги Господинов ще проведат разговор на тема „Минало/Бъдеще/Минало” с модератор журналиста Георги Милков, а малко преди това ще се състои връчването на ученическия конкурсГерои сега”.
Третият и четвъртият ден на фестивала ще акцентират върху авторите на детска литература – с творчески работилници, срещата разговор „Деца/Възрастни/Деца“ с авторите Вера Асенова, Катя Антонова, Нуша Роянова и караоке с „Маргаритка” – проектът на Виктория Терзийска, позната като Вики от „Мастило” и Яна Липованска.
Но освен литературната сцена героите на „Варна Лит” 2021 ще завладеят и музикалната, както и големия и малкия екран.
Специалните събития ще бъдат представянето на автобиографичната книга на Стефан Вълдобрев „Книга за песните“ с акустиче концерт, а журналистът и писателГеорги Тошев ще разкаже актьора с историите на Цветана Манева, Татяна Лолова и Георги Парцалев.
Фестивалът ще завърши с прожекция наекранизацията на световния бестселър „Човек на име Уве”. Защото героите понякога се крият там, където най-малко очакваме!
Повече информация може да откриете на www.varnalit.com.
„Варна Лит” 2021 се провежда с подкрепата на Общински фонд „Култура” на Община Варна.„Варна Лит” е международен литературен фестивал с акцент върху детско-юношеската публика и детското четене. Благодарение на него през последните години съвременната литература „влезе” в класните стаи на над 60 училища и извънкласни школи не като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица —  тези на най-добри и популярни автори на съвременна литература за деца, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели. А част от съпътстващата програма за възрастни срещна посетителите на фестивала с родни и световни обществени личности, променящи всеки ден чрез делата си  средата, в която живеем. „Варна Лит” се превърна в неотменима част от културната програма на град Варна, разви се като ежегодно и очаквано събитие, привличащо най-големите имена в литературата и изкуствата, превръщайки всеки един от тях в приятел на града и културен „посланик”.
През 2019 г. като част от изданието беше връчена и  Европейска литературна награда „Димитър Димов“, носител на която стана френският писател Жером Ферари.

Погледни още...