2021
2021

Международен литературен фестивал „Варна Лит“ няма да се проведе през тази година

Скъпи варненци, уважаеми съмишленици,
 
През изминалите 5 години фестивалът „Варна Лит“ се превърна в истински празник на литературата и другите изкуства, стана незаобиколимо събитие в календара на морската ни столица, набра популярност сред хора от всички възрасти и доби безспорен авторитет сред творците от различни сфери на изкуството и културата. Фестивалът допринесе за културния престиж на града ни, а със самото му провеждане в края на май и началото на юни се даваше и ранно начало на летния сезон на града. Миналогодишното издание на феста беше с мото „Герои сега“ и пожъна истински успех, но този успех бе постигнат въпреки съкратения бюджет в сравнение с предишни години, и то бюджет, предоставен едва 3 дни преди началото на фестивала.
 
Трудностите в организирането на нещо толкова мащабно и стойностно са немалко. Изисква се много ранна и добра подготовка – буквално с края на всеки фестивал трябва да започват поканите към творците и подготовката на следващото издание, за осигуряване участието на популярни и обичани творци от България и (особено) от чужбина. За да се осигури качествено присъствие на значими автори в класните стаи и като гости на фестивала, за да се наемат подходящи пространства и рекламни площи се изисква ранна подготовка. В същото време сроковете за кандидатстване и одобрение на проектите по фонд „Култура“ не позволяват сигурност в тази насока, а наш основен финансов инструмент са именно средствата от общинския бюджет. Ние правим всичко по силите си да привличаме спонсори, но както знаете сдружението-организатор не реализира печалби от билети по време на външните събития, всички събития са БЕЗПЛАТНИ и достъпни за всеки, срещите в училищата също не реализират приходи.
 
Община Варна е наш основен партньор в реализирането на Международен литературен фестивал „Варна Лит“ и в разговор след края на четвъртото му издание ние поставихме на вниманието на общинското ръководство проблемите, свързани с реализирането на следващото пето издание.
Поискахме възможност за разглеждане на проекта за МЛФ „Варна Лит 2022“ през есента. Това щеше да ни даде възможност да планираме международно и българско участие на високо ниво. Щеше да позволи наемането на по-големи пространства – миналата година станахме свидетели как залата в ГХГ “Борис Георгиев” не може да приеме всички желаещи да присъстват на срещите. Това се случи и на други събития от програмата на фестивала тогава. С бюджета, с който разполагаме не можем да си позволим наемането на пространства във Фестивален и конгресен център или в Летен театър.
За да организираме пето издание на МЛФ „Варна Лит“ с интересни теми и изключителни автори-носители на международни награди и издавани в милионни тиражи, е необходим по-голям и сигурен бюджет. Ние винаги осигуряваме средства и от частни дарители, но те са крайно недостатъчни.
 
В ситуацията, която остана непроменена към днешна дата, е невъзможно да отговорим на все по-големите очаквания на публика и творци и да запазим лицето на „Варна Лит“ такова, каквото го създадохме и тази година няма да кандидатстваме за финансиране от Фонд „Култура“ на Община Варна. Ето защо, поради изложените трудности около недостатъчното и късно финансиране на това културно събитие, а и след внимателно обсъждане между организаторите, взехме трудното решение международният литературен фестивал „Варна Лит“ да не се проведе през тази година.
Сърдечна благодарност на гостите-творци на МЛФ „Варна Лит“ в миналите издания и на вдъхновяващата варненска публика от целия екип на СНЦ „Международен литературен фестивал „Варна Лит“!
–––-
Основни цели на организаторите от СНЦ „МЛФ Варна Лит“ в реализирането на миналите четири издания на фестивала:
– Да реализира срещи на ученици от всички възрасти в община Варна с най-популярните чужди и български творци – писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти.
– Да стимулира творческото мислене и изява на ученици и възрастни, да развива отношение към литературата и свързаните с нея изкуства.
– Да реализира богата и атрактивна външна програма с участието на гостуващите творци и да осигури БЕЗПЛАТЕН достъп на публиката до събитията с тях.
– Да обогати културната програма на морската столица на България и да допринесе за имиджа и популярността на града.

Погледни още...