2021
2021

„Варна Лит” 2021 – фестивалът на думите, който победи времето

Понякога не е нужно да притежаваш суперсили, за да надвиеш предизвикателствата по пътя. Понякога е нужно просто да знаеш, че ти можеш да си един от онези „Герои сега“.
Под този слоган преминаха и четирите дни на „Варна Лит“ 2021. Магични дни, в които морската столица се превърна в пристан за думи, светове и герои.
С много външни събития и срещи в класните стаи, (а дори в детска градина) най-цветният фестивал отпразнува триумфа на човечността, личната ангажираност и литературата над предизвикателствата, на които пандемията от COVID-19 подложи XXI век, както и над непредсказуемото време.
Отворените събития за публика бяха връчването на наградата „Позиция“ на писателя и практикуващ лекар Людмил Станев, срещата с неповторимите Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска, Мария Касимова – Моасе и с водещ Георги Тошев, разговорът между Захари Карабашлиев и Георги Господинов с журналиста Георги Милков, награждаването на отличените ученици в литературния конкурс „Герои сега“, цветните творчески работилници с Нуша Роянова и Свилен Димитров, дискусията с детските вълшебници на думите Катя Антонова, Нуша Роянова, Вера Асенова, представянето на стихосбирката на младия варненец Александър Габровски, акустичният мини-концерт и представяне на автобиографичната книга на обичаният  Стефан Вълдобрев, щурият купон на плажа с любимците на децата „МАРГАРИТКА“, кино на открито с „Човек на име Уве“, както и обаятелният разказ за трима от най-знаменитите ни актьори с великолепния Георги Тошев.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Освен тях обаче магията на думите и делата на тези изключителни писатели, актьори, изпълнители, журналисти и художници, оживя и в класните стаи по време на затворените срещи за ученици.
Благодарение на техните неуморни учители, директори и библиотекари, учениците успяха да се срещнат и да поговорят със своите герои и да зададат своите въпроси, да споделят своите притеснения и най-смели мечти.
Думите, книгите, театърът, киното, животът и младите – това бяха част от темите, дискутирани с популярния български актьор Иван Бърнев в срещата му с театрална трупа „Сцена Арт Студио”, където младежите представиха откъс от пиесата „Маските се стичат“ по мотиви от разкази на Даниела Викторова. Актьорът се срещна и с ДТА „Питър Пан“, където срещата премина в дискусия и импровизации.
Журналистът и водещ Георги Милков пък се срещна с  младите журналисти от медия „Младежка улица“ и запалените пътешественици в Социалната чайна, а Захари Карабашлиев и Мария Касимова-Моасе поведоха децата по пътя към създаване на художествен и нехудожествения текст по време на Работилницата по творческо писане.
Мария Касимова-Моасе  сподели: „Дадох си сметка, че може би за тези деца такива като мен са точно хора с ключове за разни врати. И най-готиното и най-смисленото е да ги научим да си направят своите си врати и да не се мотаят много-много пред чуждите. В този смисъл май се усетих като писател именно, защото разбрах най-после коя е моята врата.“
Слънцето в първите дни на фестивала беше скрито от гъсти облаци но залите да бяха препълнени, а времето – недостатъчно. В последният ден обаче  небето се проясни и слънцето изгря с цялото си лятно величие. Целият екип на „Варна Лит“ 2021 се надява, че сме успели да разпалим жаждата на всички участници, посетители и партньори за думи, светове и знания. Заедно можем всичко. Беше незабравим празник! До следващото издание!
 

Погледни още...